Diabetes

Jeg ble diagnostisert med diabetes type 1 for to år siden. Diabetes 1 er en kronisk sykdom som rammer rundt 600 personer i Norge hvert år. Selvom type 1 i liten grad er arvelig har både farmor, morfar og onkel det.

Diabetes 1 skyldes at de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen er ødelagt og årsaken til dette er uvisst. Med diabetes 1 må/burde man måle blodsukkeret ofte og ønskede verdier er mellom 4-10 mmol/l. Det er kun karbohydrater som påvirker blodsukkeret, så ved måltider som inneholder karbohydrater må man sette hurtigvirkende insulin.

Min måte å leve et godt liv med diabetes og ikke la det bli ett hinder, er å trene regelmessig og spise sunt. Etter jeg begynte med dette har blodsukkeret mitt vært veldig bra, og sist jeg målte hbA1c, gjennomsnittlig blodsukker de siste 8-12 ukene, lå den på 5,9. Da har jeg ett blodsukker mellom 4-8 og gjennomsnittet pleier å ligge på rundt 6. Dette er et blodsukkernivå både jeg og kroppen min trives godt med og da er jeg like velregulert som en “vanlig” person! 🙂

Insulinpenn02

Årene som diabetiker har ikke alltid vært så lett og jeg sleit veldig i begynnelsen med å holde blodsukkeret under kontroll.
Det kan du lese om her!
Det siste året har jeg derimot funnet en oppskrift som gjør det  mye lettere å leve et normalt liv med diabetes! 🙂

“Lev med diabetes” er en bra ressursside for deg med diabetes. Jeg er også en av bidragsyterne der, så sjekk ut på:
https://www.facebook.com/LevMedDiabetes
http://levmeddiabetes.no/

Ellers har Diabetesforbundet mye bra 🙂

diabetespenn

Advertisements

20 thoughts on “Diabetes

  • Nei, faktisk ikke. Det pleier ligge mellom 4-8 med hjelp av jevnlige målinger og veiing av karbohydrater 🙂 Kommer til å legge ut et lengre innlegg om diabetes imorgen 🙂 Håper du vil ta en titt da!

  • Det er sant, her har jeg skrevet litt feil. Skal fikses 🙂
   Takk for opplysningen, er nok mange som har den oppfatningen at det kun er arvelig – inkludert meg selv hehe 🙂

 1. kjæresten min har diabetes og sliter ofte med for høyt eller for lavt blodsukker:\ før sommeren var han kjempenøye med maten og da satt han ikke sånn matinsulin greier på 3 dager:)
  må fortelle han om bloggen din! for dine målinger er jo sykt brae:o

  • Tusen takk for det! Det må du gjøre, håper han kan finne litt inspirasjon her 🙂 Veldig bra av han å være flink i sommer, da vet han sikkert hvor mye det har å si på hvordan man føler seg med et bra blodsukker 😀

 2. Kjempe bra blogg, fortsett!! ska virkelig følge med:-) E 22 år og har hatt type 1 diabetes i snart 10 år, å vett alt om opp å nerturer! å funne ut at eneste måten å leve bra med sykdommen e å trene gjevnlig å spise sunt! vertfall for meg (som i mange år har prøvd å levd “normalt” med alt for masse festing og dårlig kosthold. Stå på videre å lykke te:))

  • Å foreslå at man kan bare kutte ut karbohydrater og deretter slippe medisiner er direkte farlig. En type 1 diabetiker er helt avhengig av insulin. Med trening og kosthold med lite karbohydrater kan man minske behovet, men ikke fjerne det.

   I tillegg er det slik at hjernen er avhengig av karbohydrater/glukose for å fungere optimalt.

 3. Dessverre er det en utbredt myte at vi trenger karbohydrater, kroppen produser det den trenger uten tilførsel av karbohydrater. En alkoholiker blir ikke oppfordret til å drikke alkohol, hvorfor blir diabetikere oppfordret til å spise noe de absolutt bør unngå. Dagen kostråd hadde tatt livet av de med sukkersyke før insulinet ble oppfunnet, og for 100 år siden visste man at de sukkersyke måtte unngå sukker og mel. Fett gir ingen blodsukker stigning, proteiner noe stigning mens sukker, karbohydrater og stivelse får blodsukkeret til å skyte til værs.
  Ta en titt på lenkene, husk at lærdom er lett å bære

  • For 100 år siden så døde de med diabetes type 1.

   Råd som gjelder for alle med diabetes er å helst holde seg til et lavkarbo-kosthold, men det er ingenting i veien for å spise karbohydrater som diabetiker, man tilfører bare mer insulin, som da hjelper glukosen inn i cellene fremfor at alt sukkeret blir i blodet. Jo mere raske karbohydrater, jo mer insulin trenger man. Høye doser insulin kan være vanskeligere å få til riktig, og det er derfor generelt anbefalt å spise noe karbohydrater og at de er langsomme.

   Kan ikke du fortelle meg hvor i kroppen det produseres karbohydrater eller produktet glukose og hvordan det gjøres uten tilførsel utenfra?

   Det jeg vet så langt er at insulin binder seg til insulinreseptorer på cellens overflate, som igjen aktiverer inntak av glukose inn i cellen. Glukose går inn i glukolysen og sitronsyresyklusen, som i tur vil avgi ulike energimolekyl som for eksempel ATP. Kroppen kan også utnytte fett for å få energi, da gjennom lipid-syntese. Dette er også kontrollert av insulin. Man trenger derfor insulin selv om man ikke spiser karbohydrater.

   Når det gjelder energi, så kan man få dette gjennom både karbohydrater og fett. Spalting av fettsyrer gir Acetyl-CoA som kan gå inn i sitronsyresyklusen. Så vidt meg bekjent, så trives de kognitive funskjonene bedre med rask energi fra karbohydrater enn fra fettsyrer. Hjernen krever en del energi. Likevel tror jeg at man i en tilvenningsprosess kan kun bruke energi fra fettsyrer.

   I utgangspunktet er vi ikke uenig, men jeg reagerer på at du skriver at man kan slutte helt med medisiner om man er diabetiker. Diabetes type 2 kan i større grad reguleres ved kosthold og trening, men for en type 1 diabetiker er man altså hetl avhengig av tilførsel av insulin.

 4. Når du holder deg til et kosthold uten karbohydrater vil du komme i en tilstand kaldt ketose, og vår hjerne fungerer utmerket på ketoner. Levera produserer glukose ved behov.
  Du kan redusere behovet for insulin ved å redusere karbohydratene, og du vet vel at insulin er ett fettlagringshormon. Du ønsker å vise dine muskler, de skal helst vises.
  Ta deg tid til å se på lenkene, her kan du lese om hvor fornøyd en rekke diabetikerere er med å reduserte sine injektsjoner av insulin.
  http://www.kostdoktorn.se/typ-1-diabetes

  • Jeg er jo enig i at lav-karbo kan være fint for diabetikere fordi blodsukkeret kan bli lettere å regulere, men man kan aldri kutte ut insulinen. “Vanlige” folk havner i ketose, men en diabetiker kan få ketoacidiose, en ganske alvorlig tilstand, uten tilførsel av insulin.

   Leveren produserer faktisk ikke glukose med mindre du spiser karbohydrater.

   Jeg er forøvrig ikke skriver av denne bloggen, men leser den fordi jeg selv har diabetes. Om jeg har lyst til å spise en pose chips, så gjør jeg det samtidig som jeg setter en dose insulin.

 5. Hei Oda,

  Kjempefin blogg, og stolt av at du har klart å oppnå målene dine med trening og kosthold selv med en komplisert sykdom :-). Jeg er selv ganske ivring på trening, opptatt av hva jeg putter i kroppen og er overbevist at dette er grunnen til at jeg har det bra med meg selv og min diabetes… Stå på :-)!

  Dette som står under her er rettet til en som kaller seg Oskar i kommentarene her…

  Jeg har hatt type-1 diabetes i 21 år (siden jeg var 9år) og blir ganske provosert når jeg leser og hører at såkalte kostholdseksperter mener at jeg skal klare meg uten insulin, eller er “kurert” for min sykdom om jeg kutter ut karbohydrater… Hadde dette vært en realitet, hadde jeg for lengst gjort dette. Slutt å påstå ting du overhodet ikke har peiling på.

  En type-1 diabetiker kan aldri slutte å ta insulin. Grunnen til dette, er at vi mister våres egenproduksjon. Vi har en autoimmun sykdom og betacellene som skal produsere insulinet er ødelagte av immunforsvaret våres.I nsulin er et livsviktig hormon (vevsbyggende). Uten insulin i kroppen vil du dø ganske fort (selv du Oskar :-))

  Over til maten…
  Jeg er enig og erfarer daglig det som sies at karbohydrater medfører blodsukkersvingninger. Så å moderere seg litt her vil gjøre disse svingningene noe mindre, og insulinbehovet vil minke. Fett og proteiner vil også medføre at blodsukkeret økes noe, men selvsagt ikke på langt nær så mye som karbo (og det er igjen forskjeller på karbohydratkilder). For å sette det på spissen: dersom en type-1 diabetiker velger å faste over noen dager, vil blodsukkeret øke og forsette å øke uten insulininjeksjoner (men selvsagt er insulinbehovet vesentlig mindre under en slik faste). Alt i alt så vil et sunt kosthold bestående av uraffinerte karbohydrater, umettet/flerumettet fett og protein kombinert med styrke og kondisjon øke insulinfølsomheten. Derfor vil vi med typ-1 diabetes ha glede av dette ift mindre insulinbehov, mer overskudd og enkelere blodsukkerkontroll…

  Jeg lever et aktivt liv: trener styrke 4 dager i uken(gjort dette siden jeg var 19), sykler, jogger i tillegg. Jeg er 191cm og 98kg 11% bf og er veldig fornøyd med kroppen min. Jeg er ovebevist at min kostholdsplan og treningsregime er grunnen til at jeg har en bra fysikk.

  Det som også er noe å tenke over, er at ikke alle sykdomsbilder er like. Det jeg mener er at min kostholdsplan fungerer bra for meg og min levemåte, men er ikke sikkert at Oda ville oppleve det samme om hun “adapterte” min oppskrift (og vice versa).

  Mvh Øystein

  • Tusen takk for det Øystein! Kjekt å høre 🙂

   Jeg er helt enig med deg, det Oskar sier er direkte helsefarlig og som type 1 diabetiker må en ALLTID tilføre kroppen insulin – uansett om man spiser carbs eller ei. Jeg blir provosert når folk påstår det “eneste” som funker for en diabetiker er lavkarbokosthold osv.
   Som du sier, det som funker for deg vil ikke nødvendigvis funke for meg (selvom det virker som at akkurat vi to gjør det ganske likt). Man kjenner sin egen diabetes best og må finne det som funker for en selv, uten å si at alt annet er feil 🙂

   Ha en fin dag Øystein!

  • Stemmer, det er “Novo Penfill” til “Novo Echo” pennen 🙂 Fikk denne pennen på sykehuset da jeg fikk behov for å sette halve enheter i forbindelse med trening. Har hjulpet meg veldig mye!

   Klistremerket til pennen har jeg bestilt på Novo Nordisk, men det ser dessverre ut som de har sluttet å selge de 😦

   • Nei, det har jeg egentlig ikke.. Føler det hadde vært litt i veien med tanke på treninga, i tillegg til at jeg trenger såpass lite insulin at jeg ikke ser på penn som noe problem 🙂 Har du gode erfaringer med pumpe?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s